واکسیناسیون علیه بیماری نیوکاسل در طیور
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان کرمانشاه دکتر علیرضا حیدری رییس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای طیور گفت: بیماری نیوکاسل یکی از بیماری های ویروسی خاص پرندگان است که در صورتی که بدن پرنده از ایمنی کافی برخوردار نباشد می تواند تلفات شدیدی در واحد های صنعتی بوجود آورد. و موجب ضرر و زیان هنگفتی در صنعت طیور گردد.که سابقه طولانی بالای 70 سال در اکثر کشورهای جهان را دارد.
وی با اشاره به اینکه مخزن این بیماری پرندگان وحشی و طیور بومی است گفت: تمامی پرندگان در تمامی سنین به این بیماری حساس می باشند. ولی به طور کلی پرندگان جوانتر حساس تر هستند.
در ادامه دکتر حیدری عنوان داشت: این بیماری با انسان مشترک نبوده و مشکل خاصی در بهداشت عمومی ایجاد نمی کند و عامل بیماری از طریق ترشحات و مدفوع پرنده دفع شده و پرندگان سالم را آلوده می سازد
وی با اشاره به اینکه این بیماری به اشکال مختلف (تنفسی ، گوارشی و عصبی ) دیده می شود گفت: علائم بیماری بستگی به این دارد کدام اندام پرنده درگیر بیماری شده باشند(تنفسی-گوارشی و عصبی ) در درگیری تنفسی علائم شدید تنفسی و در درگیری دستگاه گوارش علائم گوارشی نظیر اسهال و در نوع عصبی علائم شدید عصبی نظیر فلجی بال و گردن در پرنده دیده می شود.
دکتر حیدری با عنوان اینکه این بیماری درمان خاصی ندارد گفت: مهمترین راه های پیشگیری از این بیماری:
1- رعایت پروتکل های بهداشتی و اصول امنیت زیستی
2- واکسیناسیون مرتب گله که در این راستای سازمان دامپزشکی کشور به جهت کاهش بروز این بیماری در واحد های صنعتی اقدام به واکسیناسیون طیور بومی در روستاها نموده است با توجه به اینکه طیور بومی مخزن و منبع آلودگی در طیور صنعتی هستند به همین دلیل طیور بومی تحت پوشش برنامه های واکسیناسیون رایگان سازمان دامپزشکی با واکسنی مقاوم به حرارت و سویه غیر بیماری زا قرار داده شده تا میزان ویروس عامل بیماری در منطقه و استان کاهش پیدا کند.
وی عنوان نمود: در این راستا واکسیناسیون طیور روستایی در روستاهای کشور به صورت کاملا رایگان و به روش خوراکی شروع شده که در هر سال 3 نوبت طیور بومی تحت پوشش واکسیناسیون علیه بیماری نیوکاسل قرار داده می شود و در استان کرمانشاه هم طبق دستور سازمان دامپزشکی این اقدام بعمل می آید
دکتر حیدری بیان داشت نهمین مرحله این عملیات واکسیناسیون در استان کرمانشاه از تاریخ 20 مهر ماه برای تعداد 750هزار قطعه طیور بومی در روستاهای استان که واجد پرنده هستند شروع شده است و تا کنون 425هزار قطعه در 13500روستا تحت پوشش واکسیناسیون قرار گرفته اند که تا پایان آبان ماه ادامه خواهد داشت این اقدام علاوه بر حفظ جمعیت طیور روستایی که بخشی از اقتصاد خانوار روستایی بوده و در ماندگاری و حفظ روستاها بی تاثیر نمی باشد در حفظ صنعت طیور کشور و کاهش میزان جرم ویروس بیماری زای نیو کاسل در محیط نقش موثری دارد.
ب) در واحد های صنعتی : طیور صنعتی هم طبق برنامه تجویز شده توسط دکتر دامپزشک فارم می بایستی در طول دوره پروش حداقل 4 نوبت واکسن تزریق کنند البته بستگی به میزان تیتر محافظت کننده ایجاد شده در گله دارد.
در پایان دکتر حیدری عنوان داشت : این عملیات توسط بخش خصوصی و با هزینه واحد های مرغداری تحت نظارت اداره کل دامپزشکی استان انجام می پذیرد که میزان مصرف واکسن در سال بستگی به میزان جوجه ریزی دارد و حداقل سالیانه 100میلیون دز واکسن در استان مصرف می شود.
نظر دهید